keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Arkisto kuukaudelle Maaliskuu, 2010

Ikävä kyllä, tämä on varma keväänmerkki, olisi voinut jäädä tulemattakin. Viime kesänä näitä tuhottiin meidän pihalta kaksi kymmenen litran ämpärillistä. Todella ikävää puuhaa, mutta vaihtoehtoa ei oikein ole koska näille kelpaa syötäväksi ihan kaikki vihreä ja ne syö todella nopeasti kukkapenkin matalaksi, lisäksi niiden lisääntymis vauhti on päätä huimaava. :( Jotenkin ihan kummallista että tuo kotilo on jo jostain itsensä tuohon portaalle löytänyt, kun tuota lunta on kuitenkin jokapaikassa muualla aika reilusti jäljellä.
Vaikka onhan nuo lumet alkaneet painua oikein vauhdilla, minun kynttilälyhdytkin on tulleet näkyviin, niin ja marjapensaiden latvatkin jo pilkistää hangen alta. Viime keväänä oli marjapensaat leikattu jo maaliskuun alussa, nyt ei vielä ole mitään asiaa saksien kanssa tuonne lumen keskelle.

Messuilla tuli käytyä...

Poikkesimme tänään Helsingissä, Oma Piha, Oma Mökki, Oma Koti, Sisustus ja Asma messuilla. Väkeä oli valtavasti ja paljon oli nähtävää. Kotiin tuomiseksi en hankkinut muuta kuin 10 pussia siemeniä ja kassillisen leipää :) , niin ja tietysti kassillisen kaiken näköisiä lehtiä ja mainoksia. Ja toki pää täynnä kaikenlaisia ajatuksia.
Kompuroin siellä portaissa ja lensin muutaman askelman verran alas ja laskeuduin kovalla rytinällä polvilleni ja siitä vielä komeasti vatsalleen portaikon välitasanteelle, onneksi. Tuuria oli että sattui se välitasanne olemaan juuri siinä muuten en tiedä miten päin ja kuinka pitkän matkan olisin alaspäin tullut. Nyt on polvet, selkä, niska ja hartiat tosi kipeenä. Saa nähdä mikä on kunto huomenaamulla, yleensähän tuollaisen tärähdyksen ja kolhimisen jälkeen vasta seuraavana ja sitä seuraavana päivänä on kipeimmillään. Nyt tarvis vaan yrittää saada unta näiltä kolotuksilta, maanantaina pitäisi alkaa hyvin ansaittu vuosiloma. Rupeaa tulemaan ihan tavaksi että ei ole ihan kunnossa kun loma alkaa, kesällä iski joku virus juuri viikonloppuna kun loma alkoi maanantaina ja nyt olen kauttaaltaan kuin jyrän alle jäänyt :( .
Pihalla lumet painuu silmissä, tänäänkin satoi silkkaa vettä koko päivän. Saattaa se kevät tulla tänäkin vuonna :) .


Kevät mietteitä

Ihan selvästi vuodenaika on vaihtumassa. Ei ole vielä kellarin ovi tullut vastaan lumen alta mutta silti ajatukset jo pyörii istutuspuuhissa :) .
Siellä kellarissa odottelee yksi Silga- ja yksi Beta-taimi, jotka sain syksyllä. Nyt mietin olisiko viisaampaa istuttaa ne tulevaan kasvihuoneeseen ja uhrata puolet kasvihuoneesta niille. Vai tehdäkkö niille oma penkki ihan vaan pihalle? Niiden emoköynnökset on kasvaneet ihan pihalla, mutta mietityttää vaan että pärjääkö ne meidän pihalla kun on tuo puutarhan puoli aika lailla alavalla paikalla ja tämä alue on vanhaa suopohjaa. Tuleeko halla tai talven pakkaset ja palelluttaa minun viiniköynnökset?
Jos jollain on kokemusta, ottaisin miellellään vastaan hyviä vinkkejä :) . Sekin vielä tuota sijoittamista tekee hankalammaksi kun se kasvihuonekin tuli vasta lokakuun lopussa ja silloin ei enää meidän tontilla kaivettu mitään, kun oli niin märkää ettei sinne voinut koneen kanssa enää mennä. Nyt kun taas joutuu keväällä odottamaan että maa kuivuu ennenkuin pääsee niitä perustuksia kaivamaan, niin meneeköhän se viiniköynnösten istuttaminen liian myöhäiseksi?
On se vaan niin hankalaa kun ei oikein tiedä mitä pitäisi tahdä. Olen aina kuitenkin haaveillut viinirypäleistä joita saisi omasta “puskaasta”, nyt minulla on piha johon mahtuu niitä kasvamaan ja köynnöksetkin sain, silti en tiedä mihin ne tökkäisin :) . Seinän vieruksia johon voi istuttaa ei ole, joten olen ajatellut että jos pihalle istutan, laitan ne tuohon mäntyjen länsipuolelle, siihen sattuu auringonpaistetta kaikkein pisimpään ja ehkä ne isot puut antaisi vähän suojaa niille köynnöksille. No kaipa ne jostain kesällä itsensä löytää.
Kovasti jo odotan lumien lähtöä :) .
Onhan siellä kellarin uumenissa parit joriininjuuretkin odottamassa maahan pääsyä.
Katsotaan nyt kuinka käy, kun on tuohon talon sisäänkäynnin puolelle terassi suunnitelmatkin jo työn alla, tällä viikolla pitäisi luonnoksien tulla suunnittelialta arvioitaviksi. Siitä taitaa kuitenkin tulla se meidän ykkös kesäduuni ( siinä taitaa Mummon viinirypäleet ja joriinit jäädä kakkosiksi :) ), jos vain luvat saadaan ajoissa.
Olen alkanut suunnittelemaan myös Biolanin kompostorin hankkimista, nyt meillä on itse vanhasta säiliöpakastimesta tehty kompostori, mutta se nyt ei vaan ole mikään varsinainen silmänilo. Toiminut se kyllä on hyvin, tänä talvena kyllä jäätyi mutt uskallanpa epäillä että mikä tahansa kompostori olisi jäätynyt samalla jätemäärällä. Meiltä kahdelta kun ei niin hirveästi sitä ruuan tähdettä tule. Nyt alkaa olemaan kompostori jo aikatäysi, 300l arkkupakastin jonka pakastus osa ei ole kompostorikäytössä, mutta toivottavasti riittää, juuri ja juuri kevääseen jolloin rupeaa toimimaan ja painumaan. :) Toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato. Ja eli Uskossa.
Oikein mukavaa kevään odotusta kaikille.
ps. Nyt on mukava aika hipelöidä kaikenmaailman siemenpusseja. Omia vanhoja varastoja ja kaupoissa uusia.

Kevätpäivä

Tänään oli oikein kaunis kevätpäivä, varjossakin lämminta +7,8 astetta. Pian alkaa olla ajankohtaista ottaa petkele käyttöön ja alkaa naputtelemaan pieniä puronuomia pihamaalle. Tänään jo ilmestyi ekat vesilätäköt parkkipaikalle. Talon seinänvierukset on kanssa niin valtavien lumikerrosten peitossa että sieltäkin olisi hyvä siirtää lumet pois ja tehdä sulamisvesille ojat jotka veisi pois perustuksilta.

Viikonlopuksi olemme saamassa Prinsessan kyläilemään. :) Katsotaan mitä kivaa keksitään tai ehditään tehdä. Jos on kaunis ilma, pulkkamäki ja lumi-ukon rakentaminen on ihan varteenotettavia vaihtoehtoja tai eväs-retki metsään tai järvenjäälle. Huonommalla säällä ehkä lettukestit grillikatoksella. Onpa kiva suunnitella jotain yhteistä kivaa pitkästä aikaan.


Piha puuhat...

6.3.2010

Puuhastelut
pihalla on
olleet aika selkeät
ja yksitoikkoiset jo pitkään.
Nyt vaan ei oikein tiedä mihin tuota lunta vielä siirtäisi, kun sitä koko ajan tulee lisää, tänäänkin.

Nuo portaiden kaiteet on noin 90cm korkeat, ja ovat tietysti räystäiden alla niin että katolta tulee lumet niille vauhdilla. Ei ole ihan resurssit riittänyt niiden puhtaana pitoon vaan on tehty siihen lumen aina vaan uudet askelmat. :) Kovasti jo odotan että tuolla pihalla voisi tehdä jotain muutakin kuin siirrellä lumia paikasta toiseen.
Nythän ei taas tarvii noihin puuhiin sekaantua kun olen jälleen kerran kuumeessa. Merkillinen talvi, nyt olen jo kolmatta kertaa kuumeessa marraskuun lopun jälkeen, yleensä kun minulle ei kuumetta tule vaikka sairastaisin keuhkokuumeen. Silloin marraskuussa sairastin possutaudin ja sen jälkitautina keuhkoputkentulehduksen, neljäviikkoa meni siinnä. Helmikuussa flunssa ja kuume korkealla, sairastelin kaksi viikkoa. Silloin jäi sitkeä yskä mutta muuten oli ihan OK olo, nyt sitten torstaina taas kuume pompsahti 38,1 asteeseen ja sahaa nyt parin tunnin sykleissä 38,1- 37,4 välillä. Niveliä kolottaa ja on tosi vetelä olo.

:( tulipahan oikeen valitusvirsi.

Eilen meillä oli kaunis aurinkoinen päivä ulkona lämpöasteita 7 auringossa, olisipa ollut ihana ulkoilukeli. Yöllä pakkanen sitten kiristyikin taas, -22,5 oli käynyt mittärissa, aamulla 8 aikaan oli -16. Nyt päivälläkin vielä -8,4, pilvistä, joten ei tee niin kauheasti mieli mennäkään ulos.
Eli piha puuhastelut on tällä hetkellä tasan ei mitään, kunhan kevättä odotellaan.

9.3.2010
Unohdin (kämmin) julkaista tuon viimeviikolla kirjoittamani valitusvirren, joten jatkan nyt siihen. Olin sunnuntain kuumeeton ja jopa maanantain töissä, mutta sitten se olikin taas potti selvä ja jäin taas kuumeen takia saikulle.

Tänään on oikein kaunis kevätsää. Ulkona paistaa aurinko ja lämpötilakin on jo plussan puolella, aavistuksen käy tuulen viima. :) Linnuilla rupeaa olemaan kevättä rinnassa ja näin metsänreunassa kun asuu saa kuunnella monen moista “rakkauslaulua”. Toiset sirkutaa kauniisti ja toiset taas vähän niinkuin raakkuisivat, mutta yhtä sama, kiva on kuunnella hyvää mieltään ja seurailla touhujaan. Myöskin orava-pariskunnalla näyttäisi olevan kevät mielessä, juoksevat tuossa pihapuissa peräkanaan edes takaisin.
Koko talvena ei ole pupujussit meidän pihalla juhlineet, mutta nyt viikonloppuna on jussikat ainakin juoksennelleet tuolla hangella. Lunta vaan on niin paljon että en ole lähtenyt mitään tarkastuskierrosta vielä tekemaan. Kun lumet aikanaan sulaa, tulee myös pupujen ja mahdollisien myyrien tekemät tihutyöt näkyviin. Manaillaan sitten kerralla kaikki…
Viime talvena meillä oli niin vähän lunta että leikkasin marjapensaat jo helmikuussa ja nyt marjapuskaista näkyy vasta pari hassua oksan kärkeä hangessa. Ne viinimarjapensaathan on tuossa ihan kuvan oikeassa reunassa, tuon varaston “takana”.

Kaiken kaikkiaan on kyllä ollut ihan talvinen talvi, joka on minusta kivempi kuin vettä ja räntää ja jäätä vuoron perään. Silti vaan jotenkin tähän aikaan vuodesta jo alkaa odottaa kevättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos ja kumarrus! Kiva kun jätit kommenttisi.